Jednou z největších komplikací, kterou bývají zaskočeni noví hostitelé, je převlékání a praní ložního prádla. To totiž může zabrat mnohem větší množství času, než byste možná čekali, a přitom ho nelze brát na lehkou váhu. Nedostatečná čistota ložního prádla je totiž jednou z věcí, kterou vám neodpustí prakticky žádný host, čemuž se lze asi jen těžko divit. Pravděpodobně je to něco, co sami automaticky očekáváte u placeného noclehu. Proto je třeba věnovat této oblasti možná více pozornosti než některým jiným.

Nakupte nové povlečení

V první řadě je dobré si pořídit nové a ideálně kvalitní povlečení. Používané povlečení, které máte doma, jednoduše nemusí působit dostatečným dojmem. Hlavní, ale nikoliv jediný problém představuje především časová náročnost celého procesu praní a převlékání ložního prádla a ručníků.

Sušení zabere jak čas, tak i prostor

Průměrná délka pobytu ve větších městech se pohybuje okolo 2,5 dne, což znamená že při plné vytíženosti budete můžete převlékat ložní prádlo i třikrát do týdne. V úvahu pak musíte vzít, že pokud nemáte k dispozici sušičku, tak musíte prádlo někde usušit, což zabere jak čas, tak prostor. Navíc když zrovna není ideální počasí, tak musíte prádlo sušit někde uvnitř, což zpravidla prodlouží dobu sušení. Není přitom úplně vhodné sušit ho v prostoru, kde bydlí noví hosté, zvláště pokud se jedná o malý byt.

Převlékání prádla

Při převlékání prádla si potom musíte dávat pozor, jestli na něm nejsou skvrny nebo jestli nezapáchá. V takovém případě je ihned nutné nechat peřinu, polštář či matraci nechat vyčistit nebo koupit novou. Mějte na paměti, že to, co je dobré pro vaše známé a kamarády, když u vás přespávají,  nemusí být ani zdaleka tak dobré pro platící hosty.  

Prádelna či uklízečka?

V některých zemích poměrně efektivně řeší problém s ložním prádlem a ručníky veřejné prádelny, kde vám i větší množství prádla vyperou, usuší a složí do 24 hodin. V českém prostředí jsou ovšem tyto prádelny poměrně vzácné a když už na některou narazíte, tak jsou neúměrně drahé. Jedním z řešení může být zadat praní uklízečce, ale ty bývají placeny od hodiny a při časové náročnosti tohoto procesu se může toto řešení poměrně prodražit.

Úspory z rozsahu

Jiným řešením je pořídit si větší množství povlečení a prát ho po větších dávkách. Větší množství povlečení sice obnáší větší vstupní investici, ale v dlouhodobém horizontu se vám to vyplatí. Pokud chcete tedy prát jednou týdně, tak budete pro dvě lůžka potřebovat až tři páry povlečení.

Nezapomeňte na to, že povlečení pro dvě osoby váží až pět kilogramů, takže tři páry povlečení a ručníků už mohou představovat určitý logistický problém. Pokud ale budete mít všechny zmíněné okolnosti na paměti, tak se dá celý proces poměrně dobře zorganizovat tak, že vám samotné praní (bez převlíkání) zabere méně než dvě hodiny týdně.

Myslete i na rezervní ložní prádlo

Dobrá rada na závěr je mít v bytě alespoň jednu rezervní sadu povlečení a ručníků, kterou necháte přístupnou. Především je to vhodné v případě, že je nutné ložní prádlo nečekaně vyměnit, ale hlavně tím vysíláte dobrý signál k hostům ohledně čistoty jejich postelí.