Příjezd hostů není pouhé předání klíčů. Check-in zahrnuje i předpříjezdovou komunikaci, opožděný nebo naopak náhlý příjezd hosta, předvedení bytu a řešení nenadálých situací. Následující článek, který vychází ze statistik start-upu specializujícího se na správu krátkodobých pronájmů Blahobyty, by vám měl příjezd hostů ukázat ze všech úhlů.

Ve kterých časech hosté přijíždějí?

Většina hostů přijíždí buď kolem poledne, tedy mezi 11 a 14 hodinou, nebo večer, tedy mezi 17 a 20 hodinou. Žádnou výjimkou ale není také půlnoční příjezd hostů. Naproti tomu, check-in většinou neprobíhá v dopoledních hodinách – podobně jako v jiných typech ubytování, dopoledne jsou vyhrazena pro odjezd předchozích hostů a úklid bytu. Pokud ale dopoledne přijet chtějí, můžete hostům nabídnout, aby si zavazadla v bytě odložili a později se vrátili do uklizeného a čistého bytu.

Přijede můj host včas nebo pozdě?

Pokud očekáváte, že hosté přijedou přesně v tom čase, na kterém jste se domluvili, tak se pravděpodobně mýlíte. Z dat Blahobytů vychází, že pouhých 33 % hostů dorazí včas nebo v rámci akademické čtvrthodinky. Zbylých 67 % hostů dorazí o 15 a více minut dříve nebo později, než bylo domluveno, a  více než polovina hostů přijede pozdě. Pouhých 9 % hostů přijede o 15 a více minut dříve, průměrně o 39 minut před domluveným časem.

Jaké bývají důvody zpoždění hosta?

Důvody zpoždění hostů mohou být různé. Většina hostů se zpozdí kvůli dopravě – dopravní zácpy, zpoždění letadla nebo jeho zmeškání. Za tyto události host nemůže, ale vám mohou výrazně rozhodit váš časový harmonogram. Dalším nejčastějším důvodem je to, že se hosté v navštíveném městě ztratí nebo nemohou najít metro či taxi. Tomu můžete předejít, pokud v rámci předpříjezdové komunikace hostovi dobře vysvětlíte fungování hromadné dopravy, specifika řízení ve vašem městě nebo parkování.

Kolik času předání bytu zabere?

Předání bytu není pouhé předání klíčů s úsměvem na rtech. V rámci předvedení bytu je potřeba hostovi také ukázat fungování složitějších spotřebičů nebo případné zapeklité otevírání vstupních dveří – dodatečné vysvětlování přes sms nebo Whatsapp vás bude stát nejen čas, ale nejspíš i hvězdičky v hodnocení. Předání bytu obvykle zabere mezi 15 a 30 minutami, to ale pouze v případě, že vše bude v pořádku a nenastanou nějaké nečekané události, jako například prasklá žárovka. K času předání bytu je ale potřeba připočíst i čas, než se do předávaného bytu dostanete. Stojí tedy za zvážení, zda tyto organizační záležitosti raději nechat na agentuře.

V příštím článku se dozvíte, jak proces příjezdu hostů zvládá Michal, který v Blahobytech pracuje jako  „blahobytný“. Jeho odpovědností je zajistit bezproblémové předání bytu, přivítat hosty na místě a postarat se o jejich pohodlí. Michal je rekordmanem v počtu předaných bytů a na jeho pohled na věc se můžete těšit už ve čtvrtek!