Vyplatí se mi Airbnb před dlouhodobým pronájmem? To je asi první otázka, kterou si položí většina lidí uvažujících o krátkodobém pronájmu svých nemovitostí pomocí Airbnb. Pokud bychom se na věc dívali pouze z finanční stránky, tak odpověď zní jednoznačně ano. Je zcela běžné, že při 80% obsazenosti pronajímané nemovitosti je výnos z pronájmu přes Airbnb běžně o 60% a více vyšší než při dlouhodobém pronájmu.

Vyplatí se mi Airbnb před dlouhodobým pronájmem? Z finanční stránky jednoznačně ano. 

Většina lidí ovšem nevěří, že by dosáhli u svého bytu nebo domu tak vysoké obsazenosti. Strach z nedostatečného zájmu je nejčastější obavou, která případné zájemce od pronájmu přes Airbnb odrazuje. Přitom většina uživatelů je nakonec velmi pozitivně překvapena zájmem o jejich nemovitost. Není výjimečné, že u bytů ve větších městech (tedy v Praze, Brně, Ostravě či Plzni) mají majitelé takřka 100% obsazenost i na několik měsíců dopředu.

V jiných lokalitách toto sice standardem být nemusí, ale i v menších městech nebo na venkově může být obsazenost stále více než dobrá, za předpokladu, že je daná lokace atraktivní pro nějakou skupinu hostů. Obsazenost se tedy ukazuje obvykle jako mnohem menší komplikace, než lidé očekávají.

Není výjimečné, že u bytů ve větších městech mají majitelé takřka stoprocentní obsazenost i na několik měsíců dopředu.

Další často zmiňovanou obavou u zájemců o pronájem přes Airbnb je strach z toho, že případní hosté nějakým zásadním způsobem poškodí pronajímanou domácnost a její vybavení. Zde je v první řadě nutné zmínit, že toto riziko hrozí i při dlouhodobém pronájmu, navíc v případě dlouhodobého pronájmu nemá pronajímatel nad bytem takovou kontrolu jako při pronajímání přes Airbnb, kde majitel minimálně při každém úklidu a předání klíčů se může na vlastní oči přesvědčit, že je jeho byt v dobrém stavu. Excesy většinou kryje jak hostitelská záruka Airbnb, tak pojistka, kterou by si pronajímatel určitě měl pořídit. V praxi se ukazuje, že Airbnb hlásí jen minimální počet případů, kdy dojde k poškození pronajímané domácnosti.

U dlouhodobého pronájmu má majitel bytu mnohem menší kontrolu nad svým majetkem, než u krátkodobých pronájmů přes Airbnb, kdy má majitel přehled o stavu jeho bytu prakticky non-stop.

Na rozdíl od dlouhodobého pronájmu vás tak Airbnb bude stát především čas. Podle našich zkušeností je třeba počítat s tím, že péčí o Airbnb hosty strávíte i 50 hodin měsíčně. Komunikace s hostem může jednoduše zabrat 30 minut času, další 2 hodiny úklid, 1 hodinu si vyhraďte na příjezd a odjezd hosta a k tomu připočtěte další hodinu na praní prádla a dopravu na místo předání bytu. Dále se o byt budete muset starat a občas dokoupit těstoviny nebo sůl. Pokud tedy jeden pobyt vyjde na 5 hodin času, průměrná doba pobytu je 2-3 dny a máte téměř 80% vytíženost, počítejte s 48 hodinami, které Airbnb budete muset věnovat. 

Komunikace s hostem může jednoduše zabrat 30 minut času, další 2 hodiny úklid, 1 hodinu si vyhraďte na příjezd a odjezd hosta a k tomu připočtěte další hodinu na praní prádla a dopravu na místo předání bytu.

Nicméně tento odhad počítá se situací, kdy nenastanou žádné zvláštní okolnosti (hosté přijedou bez ohlášení později či dříve, v bytě je třeba něco opravit či doplnit během pobytu hostů apod.). Problém pak také může být s tím, v jakou denní dobu je třeba věnovat Airbnb čas.

Check-in i check-out často probíhá uprostřed pracovního dne, což je pro člověka s běžným zaměstnáním samozřejmě komplikace. Řešením je potom sehnat si někoho externího na úklid a předávání bytů. Zde je ovšem rizikem určitá nespolehlivost této pomocné síly, se kterou se majitelé často setkávají zejména v případě úklidu. Časové okno mezi odjezdem starých hostů a příjezdem těch nových je totiž většinou velmi malé a v případě úklidu je tak nutná především dochvilnost, která bohužel není vždy u případných uklízečů samozřejmá.

Check-in i check-out často probíhá uprostřed pracovního dne, což je pro člověka s běžným zaměstnáním samozřejmě komplikace. Řešením je nechat pronájem spravovat nějakou z firem, která nabízí komplexní řešení „na klíč“.

Kompromisním řešením, jak z Airbnb získat po finanční stránce co nejvíc a přitom minimalizovat časovou a organizační náročnost, je nechat pronájem spravovat nějakou z firem, která nabízí komplexní řešení „na klíč“. V takovém případě jsou sice vaše výnosy menší o nějakou poměrnou částku, ale stále jsou nesrovnatelně vyšší než při dlouhodobé pronájmu a přitom pro vás neznamenají žádné povinnosti navíc.